"Cand stii cum este sa fii impreuna cu tine insuti, nu mai e atat de dificil sa fii impreuna cu celalalt."~Paul Ferrini~
Ne dedicam activitatea pentru a-i sustine pe toti membrii unei familii sa-si intareasca relatiile, sa gaseasca solutii la probleme si sa fie mai multumiti cu viata lor.

Psihologia Copilului ~ Pentru ce sa alegi consilierea psihologica a copiilor si adolescentilor ?

Copilaria si adolescenta pot fi etape frumoase sau perioade zbuciumate


Copiii trec prin diverse etape de dezvoltare, pe masura ce cresc. Fiecare etapa reprezinta o temelie pentru ceea ce va deveni si va fi viitorul adult - din punct de vedere al relationarii cu ceilalti, al echilibrului interior si al afirmarii profesionale. Pentru ca aceasta temelie sa fie una sanatoasa si functionala este nevoie de experiente specifice pe care copilul sa le aiba si care sa il ajute sa se formeze ca adult.


Printre achizitiile necesare pentru o copilarie si o adolescenta frumoasa, care sa duca la o viata de adult armonioasa, se numara:

 • * Capacitatea de a dezvolta relatii placute cu cei din jur, adulti si copii
 • * Abilitatea de a privi, a asculta si a fi calm
 • * Intelegerea si utilizarea adecvata a limbajului verbal si nonverbal
 • * Capacitatea de rezolvare a problemelor de zi cu zi
 • * Inteligenta emotionala crescuta - capacitatea de identificare, intelegere si gestionare a starilor si sentimentelor personale si ale celorlaltiCopilaria si adolescenta pot deveni etape zbuciumate, care vor duce la o viata de adult plina de dezechilibre, cand:

 • * Nu stiu sau nu pot sa se controleze, sa fie calmi si atenti la ce este in jurul lor (oameni, lucruri, sunete, miscari, etc.)
 • * Nu pot relationa cu ceilalti, sunt retrasi, suspiciosi si plini de neincredere
 • * Sunt in incapacitate sa-si rezolve problemele specifice varstei, fiind dependenti de ajutorul adultilor
 • * Nu-si pot gestiona starile si sentimentele si nu stiu sa raspunda adecvat la starile emotionale ale celorlalti

Fiecare etapa prin care trec copiii pana sa devina adulti are specificul ei in manifestare si in achizitiile pe care este nevoie sa le faca. Atunci cand se termina o etapa si achizitiile facute nu sunt cele necesare varstei, urmatoarea etapa va deveni mult mai dificila. E ca si la scoala: daca, de exemplu, copilul nu a invatat la matematica totii anii de gimnaziu - cand va fi in clasa a VIII-a si se va pregati pentru examen, ii va fi mult mai greu iar sansele lui de a trece in urmatoarea etapa, liceul, si de a alege scoala pe care si-o doreste, sunt mult mai mici. De aceea, este nevoie sa stim in permanenta de ce anume are nevoie copilul nostru si sa ii asiguram acele activitati si experiente care ii sunt necesare pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Este important sa urmarim si sa completam achizitiile psiho-socio-emotionale specifice varstei copilului, sa contribuim in acest fel la dezvoltarea lui personala, care presupune o serie de activitati si experiente care au ca si scop:

 • * Comunicarea eficienta cu ceilalti,
 • * Dezvoltarea abilitatilor si talentelor personale
 • * Realizarea aspiratiilor si viselor personale si profesionale
 • * Cresterea increderii in fortele proprii
 • * Controlul reactiilor emotionale disfunctionale: furie, frica, tristete, rusine, vinovatie
 • * Prevenirea problemelor emotionale, cognitive si de comportament
 • * Imbunatatirea calitatii vietii

Activitatile de dezvoltare a abilitatilor psiho-socio-emotionale sunt de regula, activitati realizate prin metode specifice jocului, la care copiii participa cu placere si care ii ajuta in toate aspectele vietii lor. Aceste activitati au ca si scop consilierea psihologica si dezvoltarea personala a copiilor/adolescentilor.

Consilierea psihologica este o interventie psihologica in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale sau in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament.

Dezvoltarea personala include activitati si experiente care au ca si scop final dezoltarea talentelor si abilitatilor personale, imbunatatirea calitatii vietii, imbunatatirea starii de constientizare, contribuind astfel la realizarea aspiratiilor si viselor personale. Cunoscut si sub denumirea de "self help" sau "evolutie personala", conceptul de dezvoltare personala include si activitati formale sau informale pentru a dezvolta in altii roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.